Beperkingen

 Versleutelde mail is een goed hulpmiddel, maar maakt het niet zeker dat informatie toch niet verkeerd gebruikt wordt of in ongewenste handen terecht komt.

 Zowel zender als ontvanger moeten zorgvuldig met  het verzenden, ontvangen  en het beheren en controleren van de sleutels om blijven gaan.
 Blijf kritisch  op wat je stuurt en naar wie.
 Het versturen van versleutelde mail naar een loslippig of onverschillig iemand kan zinloos zijn. Iedereen kan de ontsleutelde tekst kopiëren en onversleuteld verspreiden.

 Zorgvuldigheid rond mailen staat niet los van zorgvuldig beheer van de computer. Linux gebruikers wijs ik hier even op sandfox dat het mogelijk maakt te browsen in een sandbox, een afgeschermde omgeving.
 Voor andere besturingssystemen zijn natuurlijk voor de hand liggende tips als regelmatig updaten en virusbeveiliging  en een voorzichtig internet gebruik . In een gecompromitteerd besturingssysteem zal beveiligde mail niet optimaal functioneren.

 Elders is al opgemerkt dat encryptie geen oplossing biedt om je te beschermen tegen nieuwsgierige overheden, die supercomputers in kunnen zetten om beveiligingen te kraken. Of al van te voren encryptie verzwakken (goed achtergrondartikel over de laatste Snowden onthullingen rond evcryptie) .
 Maar het biedt wel bescherming tegen cybercriminelen en kwaadwillende hackers. En al te nieuwsgierige systeembeheerders of anderen die op diverse punten in het mailverkeer kunnen inbreken.

 Wees er op bedacht dat de titel van je mail en de naam van een aanhangsel wel te lezen blijven. Ook zal tijdstip waarop en het feit dat deze twee mensen met elkaar gemaild hebben en hoe vaak bijvoorbeeld niet geheim blijven. Slechts de inhoud, wat jullie gedeeld hebben blijft geheim. Ook aanhangsels kunnen metadata bevatten (gps informatie in foto's bijvoorbeeld die je misschien niet wilt delen)

  In de toekomst kunnen versleutelde boodschappen, die nu niet te ontsleutelen zijn, wel eens heel makkelijk te kraken zijn (quantum computers).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten